Begrijp de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)

De SFDR wordt niet alleen gebruikt als disclosure framework, zoals in eerste instantie bedoeld was. Het wordt namelijk meer gebruikt als label- en marketingtool. Maar wat is deze SFDR? En waarom is het belangrijk dat we het wél op de goede manier in gaan zetten?

SFDR: wat is het?

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) vereist meer transparantie in de financiële sector over de integratie van milieu-, sociale en governance (ESG) factoren in beleggingsbeslissingen. De wetgeving moet investeerders de kans geven goed geïnformeerde keuzes te maken door middel van betere informatievoorziening over de duurzaamheidsrisico’s en -effecten van eventuele investeringen. Met de SFDR wordt bijgedragen aan één van de grootste politieke voornemens van de EU: het aantrekken van particuliere financieringen om Europa te laten transitioneren naar een net-zero economie.

Uitdagingen en Kansen

Voor bedrijven betekent dit dat zij informatie moeten gaan verzamelen en verstrekken over hoe duurzaam hun inspanningen zijn. Dit heeft als gevolg dat wanneer een bedrijf deze informatie niet paraat heeft of niet wil verstrekken, zij mogelijk investeringen mislopen. Dat brengt uitdagingen met zich mee, waaronder eisen voor gegevensverzameling en rapportage. Het creëert echter ook mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe duurzame beleggingsproducten. Hiermee komen er meer financieringsmogelijkheden voor duurzame bedrijven en producten.

SFDR en CSRD

Daarbij komt dat de SFDR samen gaat met de CSRD. Allebei zijn het onderdelen van de Europese agenda om de werelden van duurzaamheid en financiën samen te laten werken om verandering en duurzaamheid te bevorderen. De twee wetgevingen zijn niet hetzelfde, maar vullen elkaar aan. Beide zijn gefocust op een andere doelgroep. Zo is dat voor de SFDR meer ‘de belegger’ en voor de CSRD meer ‘het bedrijf’. Ondanks dat ze echt twee verschillende doelgroepen hebben, vullen ze elkaar aan omdat deze sectoren vaker met elkaar in aanraking komen. Bedrijven zoeken natuurlijk investeerders en andersom. Deze investeerders moeten duurzame(re) investeringen doen en krijgen daarbij te maken met de SFDR. De bedrijven waarin geïnvesteerd moet worden, moeten dus wel aantoonbaar duurzaam zijn. En daar komt de CSRD weer om de hoek, die een duidelijke omschrijving vereist van de (duurzame) praktijken van het desbetreffende bedrijf. Op deze manier haken de twee wetgevingen in elkaar en stimuleren de verschillende doelgroepen.

Conclusie:

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) markeert een mijlpaal in de weg naar een duurzamer financieel systeem. Door transparantie en verantwoording te bevorderen, stelt SFDR investeerders in staat hun investeringen af te stemmen op hun waarden en bij te dragen aan positieve milieu- en sociale resultaten.

Bedrijven die al te maken hebben met investeringsmaatschappijen zullen wellicht al vragen hebben gekregen over hun duurzaamheidsprestaties. Zo niet, dan zullen deze vast en zeker in de toekomst komen. Daarom is het belangrijk dat je op tijd aan de slag gaat met het maken van goede en gedegen rapportages. SmartTrackers software ondersteunt dit proces al voor meerdere investeringsmaatschappijen. Heb je vragen hierover? Neem dan contact met ons op.

Gratis demo aanvragen Contact