Breng uw CO2-footprint snel en eenvoudig in kaart met SmartTrackers

SmartTrackers is dé applicatie om uw CO2-uitstoot inzichtelijk te maken, te managen en te reduceren. En dus ook zeer geschikt om een duidelijke CO2-footprint op te stellen. Hoe het werkt? We laten het u graag zien

Wat is een CO2-footprint?

In het internationale Greenhouse Gas Protocol wordt de CO2-uitstoot onderverdeeld in 3 categorieën:

  • Scope 1: alle uitstoot die uw organisatie direct veroorzaakt, bijvoorbeeld door gas te verbranden in een boiler of diesel te verbruiken met uw wagenpark.
  • Scope 2: alle uitstoot die uw organisatie veroorzaakt door energie te verbruiken die elders is opgewekt, bijvoorbeeld in een elektriciteitscentrale.
  • Scope 3: alle overige indirecte emissies, bijvoorbeeld van toeleveranciers.

Grofweg hanteert iedereen deze indeling, al kunnen de definities per land verschillen. Zo telt de Nederlandse CO2-Prestatieladder zakelijke vliegkilometers, zakelijke OV-reizen en zakelijk gereden kilometers met privéauto’s mee in scope 2.

Omrekenen naar CO2

CO2-footprintAls u weet hoeveel gas uw organisatie verbruikt, stroom u afneemt, kilometers worden gereden, enzovoort, dan moeten die verzamelde data vervolgens met een conversiefactor worden omgerekend naar een hoeveelheid CO2. Op co2emissiefactoren.nl vindt u de conversiefactoren van een groot aantal scope 1 en 2 emissies. In SmartTrackers heeft u hier geen omkijken naar, omdat ons team ervoor zorgt dat de juiste, actuele cijfers altijd in het systeem staan. En wilt u liever met andere conversiefactoren werken? Ook dat is geen probleem, want in SmartTrackers kunt u verschillende omrekenmethoden instellen, afhankelijk van de norm.

Tip: vergeet scope 3 niet

De meeste focus van bedrijven ligt bij scope 1 en 2. En dat is ook logisch, want die CO2-reductie is het meest tast- en voelbaar. Maar scope 3 is minstens zo belangrijk. Want stel, we zouden al onze zware industrie naar het buitenland verplaatsen. Dan is Nederland in één klap koploper CO2-reductie. Maar het klimaatprobleem lossen we hiermee natuurlijk niet op. Daarom zou elke organisatie goed moeten kijken naar haar invloed op scope 3-emissies:

  • Upstream: uw organisatie kan meer hergebruikte materialen toepassen of grondstoffen met een lagere carbon impact.
  • Downstream: uw organisatie kan kijken hoe energiezuinig uw producten of diensten zijn en deze zo ontwerpen dat ze makkelijker te hergebruiken zijn.

Moet u in scope 3 nu álles meten, net als bij uw CO2-footprint scope 1 en 2?

Nee, want dat is feitelijk een onmogelijke opdracht. Maar u kunt wél vrij snel achterhalen waar de grootste impact zit, door te kijken naar inkoopstromen en verwerkingsprocessen. Het aardige is: als ketenpartijen meer gaan samenwerken, is het effect vaak veel groter. Een slimme aanpassing van uw logistieke proces – waardoor bijvoorbeeld de beladingsgraad omhoog gaat – kan wel eens een grotere besparing opleveren dan de iets zuinigere vrachtauto die u aanschaft.

De crux bij scope 3 zit vooral in het stellen van andere vragen aan uw leverancier of klant, waardoor we tot slimmere oplossingen kunnen komen. Op die manier maken we Nederland niet alleen CO2-armer, maar ook smarter.

Méér nodig dan een footprint

logo SmartTrackersEen CO2-footprint berekenen is een must voor elke organisatie die duurzaam wil ondernemen. Maar… alleen die berekening maakt uw bedrijfsvoering nog niet duurzaam. Een duidelijk doel vastleggen, doorlopend reducerende maatregelen nemen en blijven meten (minimaal 1x per jaar), doet dat wel. Pas dán is het maken van een CO2-voetafdruk echt zinvol.

Optimale ondersteuning door SmartTrackers

Met onze automatische berekeningen en rapportages geeft SmartTrackers uw CO2-reductieprogramma een vliegende start. Hierdoor bespaart u zich enorm veel tijd en kunt u zich focussen op de essentie: het terugdringen van uw CO2-uitstoot. Of het nu gaat om uw eigen bedrijfsprocessen of die van uw bedrijfskolom.