Visma laat de auto thuis
Deze week is het ‘Visma Car Diet-week’: een speciale week binnen de Visma-groep waarin de medewerkers bewust nadenken over verschillende woon-werkverkeer opties en de auto thuis laten staan. Hoe past dit in de duurzaamheidsstrategie van Visma en welke instrumenten gebruiken zij daarvoor?
Stina Wahlsten, duurzaamheidsmanager bij Visma, hoopt dat deze ‘Car Diet-week bijdraagt aan het gesprek over duurzaamheid. “Een gesprek is een goed startpunt om duidelijke doelen te stellen en concrete stappen te zetten. Daarnaast besparen we natuurlijk uitstoot door de auto te laten staan. Deze uitstoot is vrij eenvoudig te meten. Dit is een stap voorwaarts in het nemen van datagedreven beslissingen.”
Duurzaamheid heeft veel betekenissen
Woon-werk verkeer met de auto draagt duidelijk bij aan Visma’s CO2-uitstoot. En iedereen kan helpen om dit te reduceren. Car Diet-week vergroot de bewustwording om dat te doen. Dit initiatief, dat ‘bottom-up’ is ontstaan binnen de groep, motiveert medewerkers om hun auto te laten staan en de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken.
Dit is slechts één van de vele maatregelen die Visma onderneemt om milieuvriendelijker te worden. Stina: “We gebruiken bijvoorbeeld een platform om oude hardware te kopen en te verkopen. Hergebruik is altijd beter dan iets nieuw kopen.”
Volgens Stina gaat duurzaamheid verder dan alleen het klimaat. Sociale aspecten zijn net zo belangrijk: “Als mensen zich goed voelen en kunnen werken aan dingen die zij belangrijk vinden, is de kans groter dat je dat terugziet in de resultaten.”
Op alle niveaus de managementcyclus ondersteunen
Om op het volledige spectrum van duurzaamheid te sturen, gebruiken Stina en veel Visma-bedrijven SmartTrackers. Met ongeveer 200 bedrijven in de groep, met elk hun eigen duurzaamheidscoördinator, gegroepeerd onder zes zogeheten ‘sustainabilty leads’, heeft ze een platform nodig dat alle rollen ondersteunt om ervoor te zorgen dat de hele operatie op elk niveau soepel verloopt.
Stina vindt de software fantastisch: “Een duurzaamheidsmanagementtool als SmartTrackers gaat verder dan uitgebreide rapportage. Het geeft een overkoepelend beeld van hoe Visma het doet als multinational. “Tegelijkertijd heeft elk individueel bedrijf inzicht in zijn eigen prestaties,” legt Stina uit. “Bedrijven kunnen duurzaamheidsdoelen bepalen, een emissiereductieplan opstellen en acties uitstippelen om deze doelen te bereiken.”
Volgens de duurzaamheidsmanager is deze ondersteuning aan de management cycle van grote meerwaarde. “Alle duurzaamheidsinformatie en managementprocessen bevinden zich op één plek. Zo wordt besluitvorming eenvoudiger en duurzaamheid als geheel begrijpelijker.”
Heel Visma gaat SmartTrackers gebruiken
Voor Visma’s duurzaamheidsjaarverslag over 2022 maakten alle bedrijven in de Benelux gebruik van SmartTrackers. Voor het rapport over 2023 zullen alle Visma-bedrijven wereldwijd worden toegevoegd. Hierdoor krijgt Visma heldere inzichten over onderwerpen als CO2-uitstoot, gelijkheid en inclusiviteit.
De software geeft bedrijven gelegenheid om op een pragmatische manier te voldoen aan alle rapportagebehoeften op groepsniveau. Tegelijkertijd behouden ze hun onafhankelijkheid en controle over het duurzaamheidsproces binnen hun eigen organisatie.
Ik wil zien hoe ik SmartTrackers kan gebruiken