Pellet- en houtkachel goed voor het milieu?

Al een aantal jaren winnen hout- en pelletkachels aan populariteit. Het gaat om technisch slimme houtverbranders, die met een ventilator zorgen voor een zo volledig mogelijk verbranding.

Is een hout- of pelletkachels voordeliger dan stoken op aardgas?

Houtstook is al snel 50% voordeliger (geen last van energiebelasting) dan stoken op aardgas. Wel moet rekening gehouden worden met een flinke investering in het apparaat.

Waar de open haard in de meeste gevallen slechts nu en dan wordt gebruikt, zijn hout- en pelletkachels bedoeld om de woonkamer grotendeels van de benodigde warmte te voorzien. Ze zijn ontworpen om de aanwezige energie in het gestookte hout optimaal te benutten.

Hout en pellets (geperst houtafval) vallen onder de noemer biomassa. Ze hebben normaal gesproken een kort lopende CO2-kringloop. Dit geldt echter alleen als het gaat om hout uit duurzaam beheerde bossen of om houtafval dat anders gestort zou worden.

Tot zover het goede nieuws… waar gaat het mis?

Met gasvoorzieningen hebben we ervoor gezorgd dat vrijwel alle huizen eenvoudig van energie konden worden voorzien. Extra voordeel is de zeer schone verbranding. Iedereen die weleens in een Oost-Europese stad is geweest tijdens het stookseizoen, weet wat het is om de lucht in te ademen van duizenden potkacheltjes gestookt op bruinkool, hout en wie weet wat. Ongetwijfeld zijn de nieuwste kachels beduidend beter, maar uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van afvalstoffen nog altijd 50 maal hoger ligt dan bij een oliekachel.

Hoe groot is de voorraad afvalhout (lees: geperste pellets) om een grote groep hiermee zijn huis warm te laten stoken? Logischerwijs kan dit slechts beperkt zijn. Bovendien wordt dergelijk afvalhout al gebruikt in energiecentrales. Het transport is dan veel eenvoudiger (kost minder fossiele brandstoffen) dan als iedereen het houtafval naar zijn eigen huis moet distribueren (hadden we daar niet het aardgasnetwerk voor aangelegd?).

Hoe voorkomen we dat hout uit andere landen wordt ingevaren en uiteindelijk in onze houtkachels verdwijnt? De risico’s op ontbossing liggen bij grootschalig gebruik van biomassa altijd op de loer. Dit is bij grootverbruikers al moeilijk te controleren, maar wordt natuurlijk ondoenlijk als er allerlei handelaren zich op gaan storten voor de consumentenmarkt.

Wellicht kunnen we stellen:

Stookt u meerdere dagen per week een open haard? Koop dan direct een moderne houtkachel. Minder afvalstoffen en u benut daadwerkelijk de opgeslagen energie in het hout.
Heeft u zelf veel hout(afval) en kunt u dit gedurende enkele jaren opslaan (vocht moet uit de houtcellen trekken om tot een goede verbranding te komen)? Dan is een moderne houtkachel een prima oplossing.
Woont u om de hoek bij een leverancier van pellets? Dan is een pelletkachel een goede optie. Houd wel rekening met stijgende prijzen naarmate de populariteit stijgt.

Laten we echter vooral niet grootschalig overschakelen op hout- en pelletkachels
De aanwas van hout is wereldwijd bij lange na niet voldoende om onze huizen te verwarmen. Het is echt een product voor een kleinschalige markt, En dat kan maar beter zo blijven.