Omnibus – wat betekent dit voor jouw CSRD-programma?
De Europese Commissie wil versoepeling van de rapportageplicht voor de CSRD, maar sturen op duurzaamheid blijft onverminderd belangrijk.
In februari 2025 presenteerde de Europese Commissie een aanpassingsvoorstel voor de CSRD, CSDDD en EU Taxonomie: de ‘Omnibus Directive’. Met dit voorstel wordt een vereenvoudiging van de regelgeving voorgesteld als onderdeel van een bredere strategie om de administratieve lasten te verlagen. In de ‘Competitiveness Compass’ beschrijft de Commissie het uiteindelijke doel om Europese bedrijven meer ruimte te geven voor innovatie. Maar wat is de waarde van dit voorstel, en wat betekent dit voor jouw ESG-programma? We lichten het toe.
Een van de opvallendste onderdelen van het voorstel is dat de CSRD-verplichting gaat gelden voor bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en een omzet van 50 miljoen of een balanstotaal van 25 miljoen. Daarnaast stelt de Commissie een ‘stop-the-clock’ voor om rapportageplichtige bedrijven twee jaar extra de tijd te geven. Dit zou betekenen dat de bedrijven die over 2025 moeten rapporteren, nu over 2027 rapporteren.
De Europese Commissie heeft als wetgevende macht het initiatief om wetten voor te stellen aan het Europees Parlement en de Europese Raad. De komende maanden zullen er dus onderhandelingen plaatsvinden over de definitieve inhoud. Het politieke proces gaat nu beginnen, de toekomst van dit voorstel is nog onzeker.
We begrijpen dat onze klanten duidelijkheid willen over deze verplichting, vooral nu velen hier al tijd en middelen in hebben geïnvesteerd. We staan naast hen in dit proces en benadrukken dat het belang van een structurele rapportage en sturing op ESG-thema’s onverminderd groot blijft. Dit is niet alleen noodzakelijk vanuit compliance, maar geeft ook invulling aan de vragen die vanuit de stakeholders komen.
“The CSRD […] aims to ensure that investors and other stakeholders have the information they need about the impacts of companies on people and the environment.” – COM(2025) 81 final, p.1
We adviseren bedrijven om door te gaan met hun voorbereidingen voor de CSRD. Dit brengt namelijk meerdere voordelen met zich mee:
- Je bent voorbereid op een afkeuring of afzwakking van het Omnibus-voorstel, de CSRD blijft immers wet zolang er geen duidelijkheid is.
- Je verkleint ESG-risico’s voor je organisatie door de materialiteitsanalyse om te zetten in concreet beleid en acties.
- Je grijpt de kans om door te pakken op het integreren van ESG in je jaarverslag en jouw stakeholders inzicht te geven in je belangrijkste ESG-thema’s.
Dus: rond je dubbele materialiteitsanalyse af, waardoor je een beeld krijgt van de belangrijkste ESG-topics voor je organisatie. Schrijf beleid en verzamel kwantitatieve data hierover, waarmee je een solide duurzaamheidsverslag maakt. Dit geeft de basis voor de vragen van jouw stakeholders en de vereisten vanuit regelgeving. Pak ten slotte de kans om hier acties aan te verbinden: welke doelstellingen ga je koppelen aan de belangrijkste onderwerpen en welke maatregelen kunnen hieraan bijdragen?
SmartTrackers helpt hierbij: koers houden op je belangrijkste duurzaamheidsonderwerpen, ook in de veranderende wereld van verplichtingen en verwachtingen. Dit is en blijft de basis waarop wij onze klanten al 15 jaar ondersteunen: actiegericht sturen op ESG. Met SmartTrackers blijf je flexibel en kun je anticiperen op de veranderende ESG-vraag.
Heb je tussentijds een vraag? Stuur een mail naar onze CSRD-expert Greg!