CO2-reductie in de logistiek is een optimalisatievraagstuk

CSRD, Sustainable Development Goals, belasting op CO2-uitstoot; als het om duurzaamheid gaat vliegen de ontwikkelingen je om de oren. Er zijn rapportageverplichtingen en ook klanten, financiers en opdrachtgevers willen weten hoe je verduurzaamt. Wanneer je als logistiek bedrijf nog niet bezig bent met verduurzaming is dit dus een significant bedrijfsrisico.

Daarnaast is het hebben van een goed duurzaamheidsprogramma niet alleen een verplichting, maar ook een kans. Als je CO2-uitstoot vermindert, ben je feitelijk bezig met het optimaliseren van je processen. Daar wordt je organisatie simpelweg sterker van. Bovendien is er nu nog een periode waarin je je concurrentie daarmee een stap voor kunt zijn.

Logistieke bedrijven vinden duurzaamheid belangrijk, maar de helft heeft nog geen concreet beleid

Uit een snelle poll onder logistieke dienstverleners blijkt dat het merendeel van de bedrijven zich bezighoudt met duurzaamheid, maar tegelijkertijd heeft 52% van de ondervraagden daar geen concreet beleid voor.

Pascal van Beek, directeur van UC Group, en Leo Smit, directeur van SmartTrackers gaven in hun webinar ‘Praktisch aan de slag met duurzaamheid’ handvatten aan transporteurs, verladers en logistieke dienstverleners waarmee je een concreet beleid kunt opstellen, en wat het belang van goede datakwaliteit daarbij is.

In de praktijk blijkt namelijk dat als je zelf geen goede cijfers hebt, je straks met kentallen moet werken die tot wel de dubbele uitstoot rapporteren dan daadwerkelijk het geval is. Wanneer heffingen komen op CO2-uitstoot kost dit dus snel onnodig veel geld.

Alloceer je uitstoot per rit, klant of product

Wat zijn dan ‘goede cijfers’? Van Beek: “Het is belangrijk om de uitstoot op een juiste manier te alloceren per rit, klant of product. Er zijn normen voor die beschrijven hoe dat moet.”

Om goed te alloceren zijn er volgens Van Beek datapunten nodig zoals de juiste laad- en losadressen, werkelijke vervoersbewegingen en werkelijke gewichten.

Smit vult aan: “Als organisaties nog niet meteen alle data beschikbaar hebben, is dat geen reden om niet te starten. Je moet wel beginnen. De eerste stap is immers om inzicht te krijgen in de kwaliteit van data, zodat je kunt verbeteren. Het is een groeiproces.”

Loginex en SmartTrackers ontzorgen bedrijven in de logistiek met betrouwbare stuurinformatie.

Loginex Carbon Intelligence meet en alloceert de CO2-uitstoot van transportbewegingen op basis van officiële normeringen en maakt dit via handige rapportages inzichtelijk.

SmartTrackers ondersteunt het bredere duurzaamheidsprogramma van de organisatie en helpt om continu te verbeteren op de KPI’s die een organisatie heeft vastgesteld, zoals CO2-reductie of andere maatschappelijke doelen.

Kijk het webinar terug: Praktisch aan de slag met duurzaamheid

 

Vraag een vrijblijvende demo aan