Hoe realistisch is de nieuwe Klimaatwet?

Hoe haalbaar is de nieuwe Klimaatwet, die op 27 juni in de Tweede Kamer werd gepresenteerd? SmartTrackers denkt dat het kan, mits we de juiste keuzes maken.

Grote uitdaging

Met de Klimaatwet neemt Nederland zich voor om de CO2-uitstoot per 2030 met minimaal 49% terug te brengen ten opzichte van 1990. Een enorme uitdaging, waarvan de omvang en de urgentie steeds duidelijker worden.

Anders leven

Kunnen we dit doel halen? Ja, dat kan zeker. Maar dan zullen we eraan moeten wennen dat we zaken echt slimmer moeten gaan organiseren, minder moeten consumeren en heel veel beter met onze grondstoffen moeten omgaan.

Zoals Gert-Jan Zegers, fractieleider van de ChristenUnie, antwoordde op de vraag van Eva Jinek of hij vlees had gegeten vandaag en wist voor hoeveel CO2 hij persoonlijk verantwoordelijk is: “Ook mijn levensstijl zal moeten veranderen.”

Meer mogelijk dan we denken

Bij elke verandering horen voor- en nadelen. Maar met een beetje geluk brengt de energietransitie ons van een welvaartstaat die vooral gericht is op nutsmaximalisatie en prestatiedruk naar een bewuster bestaan in harmonie met onze omgeving. Daar worden we allemaal beter van en niet alleen degenen die in de ratrace zich het verst naar boven werken.

Meer weten?

Bekijk dan deze aflevering van Jinek: De veelbesproken Klimaatwet is een feit: vier verheugde partijleiders vertellen. En lees ook dit iets minder positieve artikel in NRC: Klimaatakkoord lijkt nog ver weg.