De CSRD roadmap van SmartTrackers

De komst van de CSRD is de laatste tijd een hot-topic. Het is de nieuwe Europese wetgeving die bedrijven verplicht om te rapporteren over de impact van hun werkzaamheden op het gebied van milieu en maatschappij. Maar wat moet je nu precies rapporteren, en hoe moet je dat exact doen? En vooral: hoe helpt SmartTrackers je daarbij? In dit artikel geven we je een overzicht waaruit de CSRD is opgebouwd en hoe dat voor de CSRD roadmap van SmartTrackers eruit ziet.

De ESRS

De CSRD is uitgewerkt in een uitgebreid pakket aan standaarden: de ESRS. ESRS staat voor: European Sustainability Reporting Standards. Hierin staat waar je als bedrijf over moet rapporteren, zoals over klimaatverandering, vervuiling of werkomstandigheden in de waardeketen. SmartTrackers is op dit moment bezig om deze ESRS en de concept datapunten te verwerken in onze software. Net als met alle andere standaarden, kun je alle CSRD-onderwerpen dan stap-voor-stap zelf doorlopen. We verwachten dat we deze vragenlijsten binnenkort live kunnen zetten.

Dubbele materialiteitsanalyse

Het goede nieuws is dat je waarschijnlijk niet alle onderwerpen in detail hoeft in te vullen. Om te weten waar je wel en niet over hoeft te rapporteren, moet je eerst bepalen – en beargumenteren – waarom een onderwerp voor jouw organisatie wel of niet relevant is. Dit doe je zowel voor de impact die jij hebt als bedrijf, als voor de impact die de omgeving heeft op jouw bedrijf. Dit noemen we ook wel de dubbele materialiteitsanalyse. Er zit ook een nieuwe risicoanalyse-functionaliteit bij, zodat je rapportering volledig is. Je krijgt dan een helder overzicht van welke standaarden op jouw bedrijf van toepassing zijn. Plus, je hebt meteen een dossier op orde om die keuzes goed toe te lichten. Ook hier verwachten we binnenkort live mee te gaan.

Wat heb je nodig voor het rapporteren?

In de CSRD rapporteer je niet alleen over jouw impact, maar ook de impact van jouw waardeketen. Om dat goed te doen, is een heldere stakeholderanalyse nodig. We gaan hier concrete handvatten voor bieden in onze software, nog in 2023. We bieden hierbij de mogelijkheid om naast onze software, samen te werken met een gewenste adviseur, mocht je behoefte hebben aan structureel advies.

Voor de toekomst

We werken komende tijd door aan het doorontwikkelen. Zodra er binnen de CSRD vernieuwingen zijn, voeren wij deze door binnen onze software. Zo willen we de  uitwisseling van informatie tussen Measurements en Assessments verbeteren voor de rapportages. Als laatste werken we ook aan koppelingen met andere systemen om brondata te hergebruiken, om zo handmatige invoer te verminderen. Bijvoorbeeld uit de financiële administratie of HR-administratie.

Houd onze berichten in de gaten om te weten wanneer we weer een volgende stap in het CSRD proces publiceren. Als je nog geen gebruiker van SmartTrackers bent, vraag dan een demo aan. Dat is de beste manier om te weten hoe onze software jouw bedrijf helpt makkelijk te verduurzamen.

Vraag een demo aan Neem contact op