CO2 Projectplan maakt CO2-reductie in bouw concreet

Ruim 26% minder CO2 in het project Zamen-Noord (N50), 8% bij de renovatie van de Prinses Beatrixsluis en 43% bij de bouw van een nieuwe slibvergistingsinstallatie in Tiel. Dat zijn de eerste veelbelovende resultaten van het CO2 Projectplan: een uniek initiatief om de CO2-uitstoot in bouwprojecten terug te dringen.

Uit de bouw, voor de bouw

Het CO2 Projectplan is een initiatief van BESIX, TBI Infra en Van Gelder, en telt daarnaast nog 4 actieve deelnemers: Dura Vermeer, VolkerRail, KWS en Van Hattum en Blankevoort.

In SmartTrackers analyseren deze bedrijven eerst de CO2-footprint van een project en nemen vervolgens maatregelen om de CO2-uitstoot te reduceren. Denk aan energie- of materiaalbesparing, het gebruik van duurzame energie en de optimale inzet van materialen. Opgedane ervaringen worden gedeeld en vormen zo een goede basis voor verdere ontwikkeling en verbetering.

CO2 Projectplan stappenplan

Bij elk project worden 4 stappen doorlopen:

  1. Het maken van een voorcalculatie.
  2. Het opstellen van een actieplan.
  3. Het inzichtelijk maken van de resultaten.
  4. Het evalueren voor een volgend project.

Bij de bouw van een onderdoorgang in Heiloo heeft deze aanpak onder andere geleid tot de keuze voor geopolymeerbeton en verminderd gebruik van trekankers. Bij de uitbreiding van Sluis Eefde wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen, Smart Maintenance en een innovatieve segmentdeur. En bij de herinrichting van woonwijk Berg 7 in Amersfoort is gekozen voor een hybride aggregaat, Het Nieuwe Draaien en lokale leveranciers (<30 km van de projectlocatie).

Meer weten?
Kijk dan op www.co2projectplan.nl en vraag onze gratis demo aan.